Pe lângă construirea sălii polivalente și noului stadion de fotbal, autoritățile locale promit că vor revitaliza complexul sportiv de la Palatul Copiilor și arena din Badea Cârțan
Chiar dacă se numără printre marile orașe ale României, Constanța suferă la capitolul infrastructură sportivă. Cea mai mare arenă, stadionul “Gheorghe Hagi”, este în paragină de ani, una dintre tribune fiind închisă din cauza riscului de prăbușire. Bătrâna Sala a Sporturilor are pereții străbătuți de crăpături, iar micuța Sală Tomis este bună doar pentru antrenamente. Celelalte baze sportive sunt impracticabile, afectând, în special, sportul de masă.
Situația s-ar putea schimba în viitorul apropiat, autoritățile locale promițând că vor face investiții considerabile. Noua Sala Polivalentă este deja construită pe jumătate și, chiar dacă termenul de finalizare a fost depășit, se speră să fie dată în folosință în cel mult doi ani. Demolarea stadionului “Gheorghe Hagi” și demararea construirii unei arene moderne au intrat pe ultima sută de metri, existând aprobările necesare la nivel de Guvern. Primăria, împreună cu Consiliul Local au însă în plan și revitalizarea stadionului din Badea Cârțan și a complexului sportiv de la Palatul Copiilor.
“Pe lângă turneul de baschet 3×3 la nivel internațional, Constanța a găzduit în acest acest an, după 27 de ani de pază, o competiție internațională de șah și al doilea Campionat Mondial de lupte pe plajă, la Mamaia. Cu infrastructura pe care, mai degrabă, nu o avem, am reușit să facem lucruri la care, în urmă cu câțiva ani, nici nu ne puteam gândi. Noi, Primăria, ne axăm în primul rând pe infrastructură. Acesta este rolul nostru și, de aceea, avem lângă noi specialiști care se vor ocupa de partea sportivă, de performanță. Noi încercăm să facem cât mai repede această infrastructură. Nu va fi ușor pentru că am avut o perioadă în care nu s-a făcut nimic. Vom modifica, cred că pentru o patra oară, hotărârile Consiliului Local prin care cerem Ministerului Sportului acele baze sportive, astfel încât să depășim micile piedici de la nivel interministerial, iar bazele sportive să vină la noi. Am primit un feedback pozitiv din partea ministerelor și sperăm să avem cât mai curând o hotărâre de Guvern în acest sens. Este un proiect pe care ni l-am asumat. Un alt proiect, care deja se întâmplă, după 30 de ani, este cel de la Palatul Copiilor, unde, sperăm noi, vom începe investițiile din primăvara anului viitor. Le vom face gradual, pentru că au legătură cu bugetul local și trebuie să le programăm în așa fel, încât să putem să aducem, pe rând, terenurile de fotbal, baschet, handbal și de volei, la nivelul dorit. Plus sala de gimnastică, nerefăcută de foarte multă vreme. De anul viitor, încercăm să dăm startul investițiilor, în funcție de bugetul pe care, împreună cu Consiliul Local, îl vom vota”, a anunțat Viceprimarul Ionuț Rusu.
Stadion dedicat atletismului
Un alt proiect se referă la transformarea stadionului din Badea Cârțan, aflat în paragină de mulți ani, într-o arenă de atletism la nivel internațional. Un plan important și care ar trebui să fie finalizat cât mai urgent, ținând cont că atleții constănțeni vor rămâne fără condiții de pregătire, după demolarea stadionului “Gheorghe Hagi”. Practic, în Constanța nu va mai există în curând nicio pistă de atletism. “Suntem pe drumul drept cu stadionul <Gheorghe Hagi>, iar cei de la atletism au nevoie urgentă de un spațiu unde să se antreneze. Stadionul din Badea Cârțan este cel mai propice pentru a fi transformat într-o arenă pentru atletism. După ce vom avea proiectul de hotărâre de la Consiliul Local, vom merge la Ministerul Sportului pentru a aduce stadionul în administrare locală, pentru a putea face planul de investiții. Ne-am prioritizat activitatea, astfel încât acolo unde suferim cel mai tare, și vorbim despre o pistă de atletism, să facem primele investiții”, a explicat Viceprimarul Ionuț Rusu.
Unul dintre garanții realizării acestui proiect este fostul mare atlet și actualul președinte de onoare al CSM Constanța, Ilie Floroiu. “Când s-a făcut stadionul din Badea Cârțan, prin 1986, am făcut muncă voluntară și am cărat zgură cu roaba. Domnule viceprimar mi-a spus, când ne-am întâlnit întâmplător la un cros în Piața Ovidiu, că stadionul va fi făcut pentru atletism. Ca om de sport, mă voi ține de domnul primar să se întâmple acest lucru. Mă va da afară pe ușă, voi intra pe fereastră, și până la urmă tot vom face acest stadion. Dorința mea este ca, până voi pleca de tot, și am deja 70 de ani, să organizăm la Constanța măcar o competiție regională, la nivel balcanic”, a avertizat deținătorul recordurilor naționale la 5.000 și 10.000 metri.