miercuri, aprilie 30, 2025
spot_img
AcasăPonturi de vacanțăCalatoriiTOP 10 Experiențe pe care nu trebuie să le ratezi în MALTA

TOP 10 Experiențe pe care nu trebuie să le ratezi în MALTA

Malta este destinația supremă pentru iubitorii de artă, istorie și peisaje de vis, locul unde fiecare pietricică spune o poveste. Mângâiată tot timpul anului de valurile calde ale Mediteranei, Malta, alintată Melita, sau Insula de Miere, este o destinație atemporală, ce îmbină într-un mod fabulos arhitectura medievală cu dorința de confort a călătorului contemporan. Dacă îți plac plimbările lungi, în care să descoperi la fiecare colț de stradă un locșor bun de fotografiat, Malta este ideală pentru tine. Pregătește-te să fii uimit de cele mai vechi temple din lume (mai vechi chiar decât Stonehenge sau decât piramidele din Egipt), de lagunele turcoaz, de abundența de culoare și ingrediente, pe insulița râvnită de toate marile imperii din trecut. Fenicienii, romanii, arabii, turcii, Cavalerii Ioaniți, Napoleon și imperiul Britanic și-au pus amprenta asupra arhipelagului de doar 316 kmp, unul din cele mai mici state ale lumii.

Arhipelagul maltez cu stânci calcaroase și clădiri de culoarea mierii este alcătuit din șase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafață (246 kmp, ceva mai mare decât Bucureștiul), Gozo (67 kmp), Comino (3,5kmp), Cominotto, Filfla si St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite.

  1. Cu o priveliște extraordinară asupra Marelui port, Valetta, cea mai mică dintre capitalele Uniunii Europene, te îmbie la tot pasul să îi admiri străduțele înguste, fațadele, meterezele, piațetele fermecătoare, arcadele și balconașele colorate. O croazieră pe mare îți va da ocazia să te îndrăgostești și mai mult de acest oraș.

De neratat: Co-Catedrala Sf. Ioan Botezatorul, ce ascunde comori neprețuite în spatele fațadei sobre. Este una dintre cele mai decorate biserici din lume, în care vei descoperi capodopera pictorului Caravaggio, pânza numită Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută și drept „pictura secolului XVII.” Vei fi impresionat de abundența de culori, aur și design-uri elaborate, care împodobesc cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cavalerilor Ioaniți.

Neapărat să faci o plimbare prin Valetta seara, când multe clădiri sunt luminate în verde-smarald și dau orașului o atmosferă de basm.

  1. Trebuie să vizitezi apoi Mdina, fosta capitală a Maltei, ce poartă mândră și numele de „Citta Vecchia”, „Citta Notabile” sau „Orașul Tăcerii”. Orașul-fortăreață pare înghețat în timp, totul este ca acum 300 ani, fără mașini și fără semafoare. Din când în când, printre clădirile tăcute, acoperite de bougainvillea, mai trece câte o caleașcă.

De neratat: o plimbare prin labirintul de străduțe înguste și șerpuite, printre palatele magnifice și edificiile somptuoase ridicate de aristocrația malteză. Vei fi purtat ca într-un vis prin locurile unde s-au filmat producții celebre, precum: Troia, Gladiatorul, Contele de Monte Cristo, Game of Thrones. Oprește-te pe esplanada Sf. Agatha și admiră priveliștea asupra întregii insule.

  1. La mică distanță de Mdina se află Rabat, cu ale sale catacombe, ce au servit primilor creștini ca loc de îngropăciune și de slujbe. Catacombele Sfântului Pavel și Catacombele Sfintei Agatha sunt labirinturi înguste, interconectate între ele, lungi de mai mulți kilometri, dispuse pe etaje și au avut menirea de a adăposti morţii, încă din vremea romanilor, deoarece legea acestora interzicea înmormântările în oraş.

De neratat: Muzeul Wignacourt, iniţial reşedinţă a Cavalerilor Ioaniți. Muzeul deține colecţii de artă importante şi reprezentative pentru cultura malteză, monezi, vechi hărţi ale insulelor malteze, cărţi rare, veştminte religioase, arme şi armuri, portrete ale unor mari maeştri şi inchizitori. La subsolul muzeului se află 44 de încăperi ale catacombelor romane, legate printr-un tunel de Biserica Sf. Pavel, încăperi ce au servit drept adăpost antiaerian în timpul celui de-al doilea război mondial.

  1. Domul din Mosta, sau Mosta Rotunda, este o altă bijuterie arhitecturală a Maltei pe care nu trebuie să o ratezi. Construit după modelul Pantheonului din Roma pe locația unei vechi biserici, domul cu o înălțime de 55 metri este al treilea cel mai mare dom nesprijinit din lume. În timpul unui bombardament din aprilie 1942, un proiectil a pătruns prin cupolă și a aterizat în mijlocul bisericii, fără să explodeze, fapt considerat de maltezi un miracol și un semn al protecției divine. O copie a acestui proiectil se află expusă în sacristie. Încearcă să ajungi la Domul din Mosta cât mai devreme, locul se poate aglomera extrem de rapid.

5. La aproximativ 13 km de Valetta se află cel mai vechi și vestit sat pescăresc din sudul Maltei: Marsaxlokk, un sat mediteranean cu o atmosferă aparte, dată de bărcile „luzzu” viu colorate și decorate cu ochișori pictați (ochii lui Osiris, zeul ce îi protejează pe pescari de spiritele rele). Satul pare a avea o denumire imposibilă, dar după câteva încercări nu veți mai avea probleme în a o pronunța: Marsașloc.

De neratat: piața de pește, în fiecare duminică dimineață, pe faleza înțesată de terase cu mâncare delicioasă, tarabe cu suveniruri și oferte pentru excursii pe mare.

  1. Malta este un tărâm al tradițiilor și obiceiurilor vechi, păstrate cu sfințenie. Descoperă Vittoriosa, orașul-cetate care a dus faima Cavalerilor Ioaniți, dar și groaza inchiziției papale, după care te așteaptă un alt loc fascinant și misterios: templul megalitic Hagar Qim, unde primii oameni din Malta au „încântat zeii cu pietre imense înălțate spre cer”, cu 5500 de ani în urmă. În Malta se găsesc 11 temple megalitice preistorice, din care 7 sunt considerate cele mai vechi așezări din lume și sunt declarate situri UNESCO. Există mai multe temple care pot fi vizitate, cele mai importante fiind Ggantija (pe insula Gozo), Hagar Qim și Mnajdra (în sudul insulei principale), Ta Hagrat și Skorba în partea de nord a insulei principale, Tarxien în apropiere de Valetta.
  2. Insula Gozo este sora mai mică a insulei principale. Legendara patrie a nimfei Calypso, Gozo este un refugiu pitoresc, cu sate vechi, drumuri romantice și vederi panoramice ale peisajului și mării. Citadella, cetatea medievală, oferă o priveliște impresionantă, de 360 grade asupra insulei.

De neratat: Ta’ Pinu, locul vindecărilor inexplicabile, biserica ce adăpostește icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni.

  1. Insula Comino, situată la jumătatea distanței dintre Gozo și Malta, este un paradis pentru snorkelling, scufundări și drumeții. Ia cu tine papucii de apă și masca de snorkelling, pentru o incursiune de neuitat printre peștișorii colorați!

De neratat: Laguna Albastră, cu apele sale de un turcoaz ireal, ingredientul perfect pentru o excursie unică. Atenție, pe timpul verii laguna este extrem de aglomerată, și cu greu vei găsi un loc unde să stai. De preferat, să ajungi cât mai devreme.

  1. Tot în nordul insulei principale se află Popeye Village, locul unde s-a turnat in 1980 filmul cu regretatul actor Robin Williams. Fostul platou de filmare a fost transformat în parc tematic, unde copiii se distrează de minune.
  2. Iubitorii de natură vor găsi în Malta o mulțime de locuri impresionante, sculptate cu măiestrie de apă și de vânt: Grota Albastră, Laguna Albastră, Laguna de Cristal, Fereastra Albastră, Ramla Il-Hamra – plaja cu nisip roșu, Wied Il-Ghasri – canionul de pe Mare, falezele Dingli și Ta Cenc, grădinile Buskett, bazinele de sare din sud, insula Ciupercă, golful Dwejra sunt doar câteva din priveliștile ce merită explorate.

De neratat: Marine Park Malta, locul unde poți interacționa cu delfini, lei de mare, papagali, iguane. Dacă ți-ai dorit mereu să înoți cu delfinii, aici ai ocazia să-ți împlinești visul!

Gata pentru o experienta inedita, plina de istorie, povesti si clipe de neuitat? Tour-operatorul Malta Travel, specializat în vacanțe pe Insula de Miere, înca din 1999, va asteapta cu cele mai bune oferte de sejur, cei mai buni ghizi si cele mai frumoase surprize.

De asemenea, la agentia de turism Icar Tours Constanța veti gasi oferte pentru toate gusturile si bugetele, in acest arhipelag de vis!

Citește și: Mic ghid de orientare în Malta

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.