Am vrut să văd cum este să fii turist în propriul oraş. Aşa că am acceptat invitaţia de a face un tur cu autobuzul etajat, pe noul traseu desenat de RATC, împreună cu autorităţile locale. Din start, trebuie să recunosc că ideea tururilor de acest gen mi se pare excelentă. Le-am văzut prezente în marile oraşe ale Europei şi, chiar dacă nu suntem noi Barcelona sau Londra, sunt destul de multe chestii de văzut şi în oraşul de la malul mării.
Şi am plecat de lângă vaporaşul de la gară. Primul obiectiv bifat pe traseu, Farul. Am trecut în grabă şi ne-am îndreaptat spre marea noutate a sezonului. O incursiune în inima Portului Constanţa. De pe podul de la Poarta 5, pe lîngă silozurile construite de marele inginer Anghel Saligny în urmă cu vreo 100 de ani, Gara Maritimă şi vehcea bursă, cu direcţia „Cuibul Reginei”, locul de unde Regina Maria saluta navele care intrau în port la începutul secolului trecut. Un amestec de istorie şi industria grea, condimentat cu grămezile de fier vechi şi vagoanele pline cu marfă, dar şi cu o imagine superbă a Bricului Mircea, tras la cheu.
Un pic zguduiţi de trecerile peste şinele de cale ferate, ne înseninăm când intrăm pe dig şi marea ni se înfăţişează în toată splendoarea. Este doar începutul, pentru că peisajul devine din ce în ce mai spectaculos, Cazinoul şi întreaga faleză întâmpinându-ne dintr-o nouă perspectivă. Oare cum ar fi arătat dacă era şi renovat? Vedem de-aproape faleza, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, Catedrala, Acvariul, Farul Genovez, vechiul hotel devenit Comandamentul Marinei şi ne învârtim un pic în portul turistic Tomis. Revenim spre oraş şi pe partea dreaptă admirăm Edificiul Roman, Casa cu Lei şi vvechiul palat al lui Carol I. Este zona unde orice turist trebuie să facă o oprire, să vadă centrul istoric al oraşului, Statuia lui Ovidiu, moscheile, Muzeul de Istorie şi Arheologie şi multe alte clădiri pline de istorie şi farmec. Urcăm pe strada Mircea, unde ne bucurăm de o imagine panoramică a plajei. Drumul spre Mamaia este îndulcit doar de soare şi aerul curat de la înălţime, dar şi întâlnirea cu Delfinariul. Din când în când, o creangă scăpată de la toaletare sau firele care atârnă deasupra bulevardului ne dau ceva emoţii, dar scăpăm cu bine. Plimbarea prin staţiune aduce relaxarea. În dreapta, pierdută printre hoteluri, se vede marea, în stânga lacul. Ici-colo se lucrează, sunt ultimele pregătiri pentru minivacanţa de 1 Mai.
La capătul staţiunii ne întoarcem şi situaţia se inversează. Marea pe stânga, lacul pe dreapta. Rămâne relaxarea şi senzaţia de vacanţă. Drumul spre gară este tot pe Bulevardul Mamaia. Oraşul este oraş, pentru un localnic nu-s prea mult de văzut. Pentru un turist este ocazia perfectă de a-şi face o idee de ansamblu asupra Constanţei. Timpul a trecut repede, chiar dacă au fost vreo două ore, iar pe traseu am înţeles că sunt vreo 50 de staţii.
Una peste alta, îmi place ideea. Sigur, mai simţi câte o gropiţă, te mai lovesc fel de fel de miresme, mai auzi urlete de pe margine, dar iniţiativa este bună. Poate că nu ar strica şi ceva mai multe informaţii despre obiectivele turistice de pe drum. Măcar un pliant, ca să-i lămurească pe turişti.
Oficial, primele tururi din acest an vor începe sâmbăta dimineaţa, de la ora 9.00. Timp de patru zile, până la ora 18.00, turiştii, dar şi constănţenii au ocazia de a privi de la înălţime Constanţa şi Mamaia. Patru autobuze etajate vor fi pe traseu, plecând din jumătate în jumătate de oră de la gară. Un tur costă doar 1.50 lei pe perioada minivacanţei. Din vară, când se vor relua tururile, cel mai probabil pe 15 iunie, preţul va fi de 3 lei, dar o variantă şi mai tentantă va fi biletul de o zi. Doar 5 lei şi poţi coborî şi urca de câte ori vrei pe parcursul unei zile. Hop on, hop off!