Susţinut şi finanţat prin programul Erasmus Plus, proiectul “Social Entrepreneuship in Erasmu+ is the Key” a adus la Constanţa, pentru o perioadă de şase zile, 24 de tineri din 8 ţări europene, Grecia, Malta, Cipru, Polonia, Spania, Italia, Croaţia şi România. Scopul a fost de a învăţa împreună procesele şi tehnicile de scriere a unui plan de afaceri. Acţiunea, organizată în ţară noastră de Asociaţia Youth Vision, face parte din programul de educaţie antreprenorială dedicat tinerilor voluntari europeni. „Participanţii au avut ocazia să elaboreze planuri de afaceri şi să schimbe păreri şi informaţii despre situaţia tinerilor şomeri şi posibilitatea de a deveni antreprenori. Au creat proiecte pentru tinerii din comunităţile participante şi s-au întâlnit cu experţi marketing şi tineri antreprenori. A fost o experienţă interesantă, cu multe păreri, uneori diferite”, a spus Daniela Enescu, preşedintele Youth Vision.
Tinerii europeni au avut parte marţi de o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale, discutând despre oportunităţile de afaceri din Constanţa şi situaţia tinerilor din oraşul de la malul mării cu viceprimarul Dumitru Babu şi cu membrii ai departamentului de comunicare al Primăriei Municipiului Constanţa. Principalele subiecte abordate s-au referit la modalitatea prin care municipalitatea se implică în atragerea generaţiei tinere către mediul de afaceri, felul în care autorităţile colaborează cu instituţiile de învăţământ pentru a-i ajuta pe absolvenţi să se încadreze în piaţa muncii şi dezvoltarea economico-socială a oraşului. „Cred că reprezentanţii autorităţilor au dreptate când spun că tinerii se gândesc mai mult la ce-şi doresc decât la ceea ce trebuie să facă pentru a obţine acest lucru. Tinerii despre să înţeleagă diferenţa dintre aşteptări şi muncă. O parte nu-şi doresc să muncească, alţii nu vor să o facă pentru o anumită sumă, dar trebuie să se găsească un echilibru”, a explicat unul dintre participanţi, reprezentantul unui organizaţii non-guvernamentale din Malta. “Sunt foarte bucuros că oficialii oraşului ne-au primit, deşi au fost unele întrebări care nu şi-au găsit răspunsul. Îmi place mult oraşul, am văzut că este promovată destinaţia ca una de distracţie. Mi-ar plăcea să se vorbească mai mult despre ideea de cultură şi artă”, a spus Borja, preşedintele unei organizaţii non-guvernamentale din Spania.
Youth Vision este o asociaţie neguvernamentală, ce are ca misiune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor aflate în risc social prin oferirea de oportunităţi educative şi integrare socio-profesională. Youth Vision a luat naştere în cadrul proiectului “0 Discriminare, 100% Participare!”, proiect finanţat prin Programul Tineret în Acţiune. Membrii fondatori ai asociaţiei sunt voluntari ai Fundaţiei World Vision România care au participat de-a lungul anilor la diferite campanii de conştientizare şi fundraising, pentru tinerii defavorizaţi din judeţul Constanţa.