Am o amică din Cumpăna și o tachinez mereu că stă la țară. O glumă proastă, motivată de faptul că locuiește într-o comună, nu într-un oraș. De ieri, mi-am înghițit gluma și am băgat capul în pământ. De ce? Pentru că “la țară”, în Cumpăna, s-a inaugurat o bază sportivă modernă, așa cum la Constanța nu există și nici nu va exista prea curând. Ca să înțelegeți cum m-am simțit, este de ajuns să vă povestesc gluma unui ministru venit la inaugurare: Dacă se continuă așa, Cumpăna o să devină capitala județului sau Constanța o să fie un cartier al Cumpenei. Cum să mă simt eu, constănțean, de la oraș, când se ajunge la astfel de glume cu tâlc? Nici nu mă interesează cum s-a făcut baza sportivă, prin ce programe, cu ce intervenții. Știu că cineva s-a zbătut să se construiască la Cumpăna și nu s-a lăsat până nu a reușit. Și ca să fie clar că nu vorbim de vreo șușanea, o să vă descriu ce găsim la această bază sportivă care a costat vreo 3 milioane de euro. Teren de fotbal, teren de oină, teren de baschet, teren de handbal, teren de volei, două terenuri de tenis, pistă de alergare, pistă pentru aruncarea ciocanului, pistă pentru aruncarea discului, pistă pentru aruncarea greutății, scaune pentru 842 spectatori și 4 locuri pentru persoane cu dizabilități, spații de cazare, vestiare, sală de conferințe, sală de mese, bucătărie.
Și nu este făcută degeaba, i-am văzut pe micii sportivi de la clubul din localitate, îmbrăcați în treninguri inscripționate cu numele clubului, alături de antrenori și oficiali. Unii dintre ei deja campioni, alții fac sport doar de plăcere. Și să nu uit, de ceva ani există și o sală de sport la Cumpăna.
La Constanța ce s-a construit din bani publici în infrastructura sportivă? Nimic. Noroc cu privații. Hagi s-a întors acasă și, chiar dacă autoritățile locale l-au exilat în afara orașului, a ridicat de la zero, în mijlocul câmpului, cea mai modernă bază sportivă din România dedicată fotbalului. Corneliu Idu a făcut cea mai modernă bază sportivă pentru tenis de câmp, aducând în stațiunea Mamaia meciurile de Cupa Davis și FED Cup, oferindu-le Simonei Halep și lui Horia Tecău șansa de a juca acasă. Răzvan Florea a preluat o clădire dărăpănată și a transformat-o într-un bazin de înot modern, pregătind copiii care să-i calce pe urme și să aducă medalii pentru înotul românesc.
Ce au făcut autoritățile constănțene în ultimii 30 de ani? Nimic. Stadionul de fotbal este în paragină, stadionul de rugby la fel, Sala Sporturilor are pereții crăpați și nu mai poate găzdui meciuri europene, celelalte baze sportive fie au fost lăsate în paragină, fie arată ca pe vremea comunismului, fără dotări. Și atunci, încep să mă întreb: cine locuiește “la țară” când vine vorba despre baze sportive?