Demolarea „bătrânei” arene din strada Primăverii îmbină meloncolia amintirilor cu speranța unui viitor strălucitor
Ca mulți alți constănțeni, am trăit sentimente contradictorii luni după-amiază, când a demarat efectiv demolarea stadionului Farul. Îi voi spune astfel pentru că tot așa îi spuneam și pe vremea când se numea 1 Mai, dar și când a început să poarte în acte numele celui mai mare fotbalist român din toate timpurile, Gheorghe Hagi. Pentru că mai toate evenimentele mari găzduite de arenă au legătură cu echipa-fanion a fotbalului constănțean. Sigur, au mai fost competiții de atletism, oină și alte sporturi. Ba chiar am prins și celebrele defilări de 23 August din vremurile apuse. Dar prima amintire se leagă de mersul la meci, la Farul, de mână cu tata.
De aceea, primul sentiment a fost de melancolie. De faptul că dispare unul dintre locurile dragi din ultimele patru decenii. Întâi ca suporter. Apoi, în dublă calitate, suporter și jurnalist. Pentru că poți încerca să fii imparțial în scris, dar nu poți fii indiferent față de ceea ce se întâmplă pe teren. Și da, sentimentul că am îmbătrânit un pic.
Dar bucuria a ocupat rapid întreg spectrul sufletesc. Pentru că locul nu dispare cu adevărat, ci se înnoiește. Pe locul bătrânului stadion o să apară o arenă modernă, la nivelul anilor pe care îi trăim. Una care poate să găzduiască meciuri din cupele europene. Ba sperăm că și ale naționalei tricolore.
La ceremonia de luni au fost prezente nume mari ale sportului constănțean. În frunte cu Hagi și întreaga conducere a alb-albaștrilor, Gică Popescu, Ciprian Marica și Tiberiu Curt. Dar și cei doi căpitani ai Farului, crescuți chiar pe acest stadion, Ionuț Larie și Denis Alibec. Și nu doar fotbalul a fost în prim plan, pentru că reprezentanți ai tuturor sporturile au pășit pentru prima oară pe gazonul de la Farul. Puștii de la CSM Constanța, alături de întreaga conducere a clubului, micii sportivi de la CS Farul, fostele glorii, cum ar fi marea campioană de înot Beatrice Cîșlaru sau campionul olimpic Mihai Covaliu, președintele COSR.
Alături de ei, reprezentanți autorităților locale, care au responsabilitatea demarării acestui proiect. Iar mulți dintre ei s-ar putea să o aibă și pe cea a finalizării lui. Primarul Vergil Chițac a promis în fața tuturor că pasul făcut este doar primul către ridicarea noului stadion. „Evenimentul de astăzi nu este despre a demola vechiul stadion, cât despre a ne aduna pentru a construi împreună ceva ce va dăinui, ce va bucura și va folosi generațiilor viitoare. Acum este momentul să facem echipă din nou şi să ne dăm mâna în jurul acestui uriaş proiect de infrastructură”, a spus edilul.
Cum va arăta noul complex sportiv? O arenă cu o capacitate de 18.500 de locuri, construită după ultimele reglementări UEFA. Săli de antrenament pentru atletism, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de relaxare. Proiectul, realizat de Primăria Constanța, în parteneriat Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții, are un cost total care se va apropia de 100 milioane de euro, cu tot cu amenajările adiacente.
Dar cel mai important este să fie finalizat la timp, pe la finalul 2025. Altfel, stadionul Farul va rămâne în moarte clinică.