marți, octombrie 3, 2023
spot_img
AcasăSporturiPremieră spectaculoasă la Constanța pentru canotajul pe mare din România

Premieră spectaculoasă la Constanța pentru canotajul pe mare din România

Prima ediție a Campionatului Național a viitoarei ramuri sportive olimpice, a fost organizată la Constanța de CSM Constanța, Federația Română de Canotaj și Primăria Municipiului Constanța

La finalul săptămânii trecute, Constanța a fost gazda unei competiții în premieră pentru România la una dintre ramurile sportive extrem de spectaculoase, care se pregătește să intre în familia olimpică. Prima ediție a Campionatului Național de canotaj pe mare, pentru juniori, seniori și masters, s-a desfășurat sâmbătă și duminică, sub ochii celei considerate cea mai bună canotoare din istorie la nivel mondial, Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică, actuala conducătoare al Agenției Naționale pentru Sport a fost invitata de onoare a evenimentului organizat de CSM Constanța, Federația Română de Canotaj și Primăria Municipiului Constanța.

„Este prima ediție oficială, pentru că și anul trecut, și acum doi ani, am experimentat, organizând Cupa Reyna. Competiția nu o să dispară, ci va fi un preambul al organizării Campionatului Național. Cu această ediție, am intrat oficial în calendarul competițional al Federației Române de Canotaj. Acest lucru presupune că trebuie să ne organizăm încet, dar sigur, pentru că 2028 pare departe, dar este foarte aproape. Având în vedere că totul este nou în ceea ce privește această probă, chiar trebuie să ne punem la punct. Sunt copii talentați, dornici să câștige și este obligația noastră să-i ajutăm să devină campioni”, a spus Elisabeta Lipă.

Canotajul pe mare este versiunea extremă a canotajului tradițional, practicată cu ambarcațiuni mai robuste și mai stabile, menite să înfrunte valurile și vântul. Foarte populară în țări cu canotaj dezvoltat, precum Marea Britanie, Italia și Franța, oferă mai multă adrenalină și o experiență specială.

Spectacol printre valuri

Cartierul general al competiției a fost pe plaja Reyna, într-un decor exotic, la umbra palmierilor, ceea ce a sporit buna dispoziție a competitorilor. Sâmbătă, vremea a ținut cu organizatorii, cu valuri liniștite, o ușoară adiere în aer și un luciu perfect al mării. Duminică, lucrurile s-au mai schimbat, iar sportivii au avut de depășit piedicile puse de valurile măricele și vântul destul de puternic. S-a concurat atât la simplu, cât și la dublu masculin, feminin și mixt. Gazdele de la CSM Constanța au reușit să urce pe podium în proba individuală masculină la seniori, unde Florin Darius Simion a obținut medalia de argint.

„Am avut o primă ediție reușită și am scris istorie: primul Campionat Național de canotaj pe mare a avut loc la Constanța. Este startul pentru viitoare medalii olimpice la această probă. Mă bucur că putem fi parte din acest proiect și mulțumesc Federației Române de Canotaj pentru implicare și sprijin. Putem face lucruri bune împreună, putem crea astfel de evenimente, putem crea o emulație și putem aduce sportul românesc unde era. Este o nouă ramură a canotajului, una foarte spectaculoasă, care va crește, cu siguranță. Toată lumea se va dezvolta și reprezintă un nou început în lupta pentru medalii. Așa cum ne-a învățat, Federația Română de Canotaj știe ce are de făcut și are acest pedigree pentru performanță. Noi avem generații foarte bune la CSM Constanța și mă bucur foarte mult că reușim să investim în tineri. Peste 86 la sută dintre sportivii legitimați la CSM Constanța sunt constănțeni. Avem viitor, acest lucru este cert. I-am avut alături și pe sportivii de la Masters, care au răspuns pozitiv la invitația noastră și au participat la acest eveniment, chiar dacă au vârste înaintate. Au făcut-o cu mult succes și sunt mândru de acest lucru”, a declarat directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș.

Cine sunt câștigătorii?

În întrecerile individuale la juniori, titlurile de campioni naționali au fost câștigate de Iulian Ferdinand Ielinec (CSS Orșova) și Camelia Bianca Ifteni (CSM Călărași). În probele de dublu, la aceeași categorie de vârstă, s-au impus Sergiu Anfimov și Constantin Filip (LPS “Nicolae Rotaru” Constanța), la masculin, Bianca Elena Drăghici și Ionela Elena Scutaru (Ceahlăul Piatra Neamț), la feminin, și Denisa Ailincăi și Bogdan Moaleș (CSM Suceava), la mixt.

La seniori, medaliile de aur au fost cucerite în proba individuală de Florin Bogdan Horodișteanu (CSA Steaua București) și Andreea Popa (CSM București). La dublu, învingători au fost Sergiu Anfimov și Constantin Filip (LPS “Nicolae Rotaru” Constanța), la masculin, Iulica Rusu și Denisa Ailincăi (CSM Suceava), la feminin, și Florentina Buburuzan și Nicu Iulian Chelaru (Dinamo București), la mixt.

În concursul la masters, Vlad Dragoș Aicoboae (Dinamo București) și Any Mironov Ungureanu (Dinamo București) au încheiat în frunte la individual, iar Marian Alin Irimia și Vlad Dragoș Aicoboae (Dinamo București) au terminat pe primul loc la dublu masculin.

„Suntem la început, dar, peste două săptămâni, o parte dintre sportivi vor participa la Campionatele Europene de canotaj pe mare. Ceea ce înseamnă că începem să ne dezvoltăm, să creștem frumos și, când va trebui, vom câștiga și medalii. Sportivii români s-au adaptat foarte bine la această probă. Canotajul pe mare la nivel internațional este foarte bine dezvoltat, sunt țări care au campioni mondiali și europeni. Fiind și o probă spectaculoasă, se va scoate din programa olimpică dublu vâsle categoria ușoară și se va reintroduce această probă, de canotaj pe mare. Avem un mare handicap, pentru că trebuie să-i ajungem pe alții din urmă, dar știți cum se spune: Cei din urmă vor fi cei dintâi!”, a explicat Elisabeta Lipă.

Evenimente sportive de top la Constanța

Desfășurarea evenimentului la Constanța face parte de proiectul ambițios lansat de CSM Constanța, clubul comunității din orașul de la malul mării, care a a obținut rezultate spectaculoase în ultimul an, la toate ramurile sportive. Orașul nostru va fi în continuare gazda unor competiții de top la nivel internațional până la finalul acestui an.

“Încercăm să aducem cât mai multe competiții și după încheierea sezonului estival. Constanța are ce să ofere, iar sportul nu se oprește niciodată. Avem etapa de World Tour la baschet 3×3, finalele Campionatului Național de baschet 3×3, în luna septembrie, Cupa Davis la tenis, întâlnirea cu China Taipei, la mijlocul lunii septembrie, Centura de Aur la box, în luna octombrie, un eveniment care va reînvia și va străluci din nou la Constanța, pentru că vor veni pugiliști de calibru. Pas cu pas, readucem Constanța pe harta sportului din România și vom ajunge unul dintre cele mai puternice cluburi din țară”, a dezvăluit Andrei Talpeș.

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECENTE

Farul se întoarce în forță în lupta pentru play-off

0
Campioana României a urcat în clasamentul Superligii, după două victorii consecutive  După un început greoi de campionat, Farul pare să-și fi reglat mecanismele, date peste...

Surorile Țurcanu, de la CSO Ovidiu, au strălucit la Campionatele Naționale de haltere sub...

0
Sportivele antrenate de Eduard Simineanu au cucerit 6 medalii la competiția desfășurată în Sala de Sport din Ovidiu  Săptămâna această, timp de trei zile, Sala...

Axiopolis Cernavodă vrea să „recolteze” astăzi încă 3 puncte

0
Elevii lui Petre Grigoraș întâlnesc, pe teren propriu, pe Recolta Gheorghe Doja  După înfrângerea suferită la Călărași, Axiopolis Cernavodă revine astăzi pe teren propriu. Echipa...

Derby la Medgidia în etapa a 10-a a Ligii a IV-a

0
Elevii lui Gelu Hampu țintesc a șaptea victorie consecutivă  Etapa a 10-a a Ligii a IV-a, care are loc astăzi, programează noi meciuri tari în...

Titlu național pentru luptătoarea de la CS Medgidia, Gabriela Nedelcu

0
Sportiva de la CS Medgidia, Gabriela Nedelcu, este noua campioană României la categoria de vârstă sub 15 ani, reușind să urce pe cea mai...

Handbaliștii de la CSM Constanța joacă derby-ul etapei la Baia Mare

0
Băieții lui George Buricea întâlnesc sâmbătă tradițională rivală HC Minaur, în cele mai tare meci al rundei a 6-a a Ligii Naționale  După ce a...