luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăSporturiZiua Internațională a Judo-ului, sărbătorită la Black Sea Dojo Constanța

Ziua Internațională a Judo-ului, sărbătorită la Black Sea Dojo Constanța

Sportivii de la 6 cluburi constănțene s-au antrenat împreună în moderna sală a CS Pantheon Constanța 

Cea mai modernă sala de judo din Constanța, Black Sea Dojo, care găzduiește antrenamente sportivilor ACS Pantheon Constanța, a fost scena unui eveniment special cu ocazia Zilei Internaționale a Judo-ului, sărbătorită pe 28 octombrie. Peste 60 de judoka de toate vârstele, reprezentând șase dintre cluburile de pe raza județului Constanța, ACS Pantheon Constanța, CSM Constanța, LPS „Nicolae Rotaru”, CS Pontica, CS Sparta Techirghiol și CS Agigea, au participat la festivată organizată de către Asociația Județeană de Judo pentru a celebra sportul pe tatami.

Sub sloganul „Bring a friend” (trad. „Adu un prieten!”), antrenamentul comun le-a permis tuturor celor prezenți să împărtășească, dar mai ales să primească din cunoștințele celorlalți practicanți de judo din Constanța. Și asta pentru că printre participanți s-au numărat și sportivi deja consacrați, care au urcat pe podium la întrecerile naționale sau internationale unde au fost prezenți de-a lungul timpului. Antrenamentele s-au desfășurat sub atenta supraveghere a antrenorilor Radu Luca, George Lozovanu, Fănel Costea, Cristina Vlad și Iulian Surlă.

„Pentru mine judo-ul înseamnă mai mult decât un stil de viață. Am început să îl practic de la vârsta de 5 ani și de atunci, nu am mai putut să mă desprind de el. Pentru mine înseamna aproape totul. Ne bucură faptul că am reușit într-o astfel de zi să ne antrenăm alături de cei mai mici practicanți ai judo-ului din Constanța, pentru că atunci când eram și eu de vârsta lor, un judoka la început de drum, am avut parte de aceeași atenție. Când veneam la sală și îi vedeam pe colegii mai mari mă bucuram pentru că aveam posibilitatea de a învăța de la ei. La fel facem și noi acum cu cei mici, le răspundem la întrebări, le arătăm cum se fac exercițiile. Datorită judo-ului am devenit multiplu campion național, atât la individual, cât și pe echipe, medaliat European și medaliat la competițiile balcanice. Sper ca în 2028 judo-ul să îmi aducă nu doar o calificare la Jocurile Olimpice, dar și un rezultat bun la Los Angeles”, a spus judoka David Fodor, legitimat la CS Pantheon Constanța și CSM Constanța.

„Am adunat și copilașii, și pe cei mai mari pentru a sărbători Ziua Internațională a Judo-ului așa cum se cuvine, adică practicând judo. Cei mai micuți au avut astfel ocazia de a se pregăti alături de sportivii mari, care au deja performanțe, și de a-i lua drept exemplu pe viitor.  Trebuie știut că judo-ul a fost declarat de către UNICEF cea mai potrivită ramură sportivă pentru copii și juniori. În al doilea rând, judo-ul este un stil de viață, în sensul că nu îl termini după ce ai încheiat activitatea sportivă. El dezvoltă atât calitățile fizice, dar mai ales cele morale sau volitive”, a adăugat Luca Radu, antrenor la CS Pantheon Constanța și CSM Constanța.

Aflată în Bulgaria, unde participă în această perioadă la o competiție de judo cu sportivii pe care îi antrenează, Lena Sterea le-a transmis, la rândul său, un mesaj de încurajare practicanților acestui sport, dar mai ales viitorilor judoka. Multiplă campioană urmează să reprezinte România săptămâna viitoare la Campionatele Mondiale de judo pentru veterani, care vor avea loc la Abu Dhabi.

„Judo este un mod de viață! Prima mea zi de antrenament la judo a fost pe 14 august 1986, când am intrat pentru prima dată în dojo-ul de la colțul blocului unde locuiam la momentul respectiv, în Târgu Jiu. Vedeam grupul de băieți care veneau și plecau de la antrenament și îmi plăceau veselia lor și ideea de grup! Erau frumoși împreună! Chiar dacă este un sport individual, trebuie sa te pregătești în echipa pentru că doar așa poți progresa. Înainte de Judo am practicat atletism, handbal și volei, dar judo-ul s-a lipit de sufletul meu și l-am ales ca mod de viață. De Ziua Internațională a judo-ului, mesajul meu către toți tinerii din aceasta lume este: învățați să înotați, să mergeți pe bicicletă și apoi opriți-vă la judo! Este cel mai frumos sport din lume!, a explicat Lena Stere.

Ziua Internațională a Judo-ului, cunoscută și sub numele de Ziua Mondială a Judo-ului, este sărbătorită în fiecare an pe 28 octombrie, în onoarea zilei de naștere a lui Jigoro Kano, fondatorul și „părintele” acestui sport. Această zi oferă o oportunitate pentru practicanții și entuziaștii de judo din întreaga lume să se adune pentru a promova sportul și valorile sale.

Multe cluburi și organizații de judo din întreaga lume organizează evenimente speciale, turnee, demonstrații și activități educative în Ziua Internațională a Judo. Aceste evenimente au adesea scopul de a prezenta tehnici și tradiții ale judo, precum și de a promova sportul ca mijloc de pregătire fizică, autoapărare și dezvoltare a caracterului.

Tema pentru Ziua Internațională a Judo poate varia de la an la an, concentrându-se pe diferite aspecte ale sportului și ale valorilor sale. Aceasta servește drept un reamintire a impactului pozitiv pe care judo-ul poate avea asupra indivizilor și comunităților din întreaga lume.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECENTE

Voleibaliștii de la CSM Constanța dispută astăzi un derby de clasament în Sala Sporturilor

0
Echipa pregătită de Cristian Imhoff și Răzvan Parpală se duelează cu SCMU Craiova în Divizia A1 Etapa a 8-a a Diviziei A1 masculine de volei...

Echipele fruntașe din Liga a V-a au obținut victorii pe linie

0
Litoral Sport Corbu, Aurora 23 August și Gloria Băneasa 2 conduc în clasamentele celor 3 serii După două săptămăni în care nu s-a jucat din...

CSM Constanța a „smuls” un set în confruntarea cu CSO Voluntari

0
Voleibalistele antrenate de Florin Voinea și Radu Began au pus probleme uneia dintre reprezentantele României în cupele europene  Promovată în premieră în Divizia A1, CSM...

Succes pe final pentru baschetbaliștii de la CSM Constanța

0
Echipa pregătită de Dan Fleșeriu a trecut de CSM Baschet Petrolul Ploiești la capătul unui joc important Aflată în luptă pentru calificarea în Top 10...

Axiopolis Cernavodă, învinsă după un meci nebun

0
Echipa pregătită de Petre Grigoraș a pierdut la Gheorghe Doja la capătul unei partide de 8 goluri Ultimul meci oficial din acest an s-a încheiat...

Performanță uriașă pentru Elena Zaharia: Sportiva de la CSM Constanța este vicecampioană mondială!

0
Constănțeanca a cucerit medalia de argint în proba individuală feminină de la Campionatele Mondiale de tenis de masă pentru juniori Aflată la ultima competiție la...