Localitatea condusă de Primarul Mariana Gîju are cea mai bună infrastructură sportivă din țară, iar clubul Victoria Cumpăna a cucerit peste 200 de medalii în 2023
Comuna Cumpăna este un exemplu pentru întreaga țară din punct de vedere al infrastructurii sportive și a felului în care se construiește un club sportiv dedicat comunității. Un complex sportiv modern, care cuprinde printre altele un stadion cu pistă de atletism și dotat cu instalație de nocturnă, terenuri de baschet, handbal, tenis de câmp, o sală de antrenament și un sediu, care cuprinde birouri vestiare și, mai nou, un cabinet medical și de fiziokinetoterapie. Alte trei săli de sport construite de-a lungul anilor stau la dispoziție locuitorilor comunei și au găzduit concursuri la nivel național.
În paralel cu dezvoltarea infrastructurii, a crescut și Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, la care fac sport sute de copii din localitate. Cu obiectivul clar al sportului de masă, care aduce sănătate și construiește caractere, clubul a obținut și performanțe spectaculoase la cele 6 secții active. Drept urmare, în 2023, s-au cucerit peste 200 de medalii, iar echipele de fotbal la juniori sunt în luptă pentru câștigarea titlului de campioană județeană. La început de an, a avut loc o conferință în care a fost prezentat palmaresul spectaculos înregistrat de sportivii clubului anul trecut și au fost anunțate obiectivele pentru 2024. La eveniment au participat Primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gîju, președintele de onoare al clubului, Elena Frîncu, directorul clubului, Ion Răuță, și antrenorii celor 6 secții de la Victoria Cumpăna, Elena Vlad și Luiza Cerbula (gimnastică ritmică), Vasile Vicol (lupte), Daniel Panainte (șah), Cristian Mustacă, Cristian Șchiopu și Vasilică Cristocea (fotbal), Florin Băcioiu (rugby) și Bezem Sebastian Tuku (scrimă), dar și noul transfer al anului, experimentatul fiziokinetoterapeut Paul Ciocănescu.
“Sportul este un mod de viață”
Performanțele sportive obținute în 2023 sunt rodul muncii depuse și al proiectului urmat pas cu pas în ultimele două decenii, de când au fost puse bazele clubului din Cumpăna. Iar meritul principal îi aparține Primarului Mariana Gîju, care a creat o echipă câștigătoare și, alături de cel mai bun manager din istoria sportului constănțean, Elena Frîncu, a construit un club care este pus în slujba oamenilor din Cumpăna.
“Sportul este un mod de viață la Cumpăna. Sportul ne-a îndemnat, ne-a întărit, ne-a călit pentru a putea lupta și rezista în toate domeniile de activitate pe care administrația publică locală le desfășoară la Cumpăna. Consecvența pe care administrația publică locală a acordat-o activității sportive vine din dorința de a iubi sportul pe care mi-a insuflat-o mentorul meu, doamna Elena Frîncu. Activitatea sportivă din 2023 la Cumpăna a demonstrat că administrația publică locală, prin ordonatorul de credite, respectiv Primarul, nu a greșit cu nimic pentru că de-a lungul anilor a luptat să atragă fonduri atât guvernamentale, dar mai ales europene, pentru a construi baze sportive, având în vedere existența celor trei săli de sport și a complexului sportiv intitulat Centenar, dat în folosință în 2018. Rezultatele copiilor noștri, ai comunei Cumpăna, pregătiți și instruiți de profesori-antrenori supercalificați, au demonstrat că s-a găsit o pepinieră la Cumpăna, în elevii noștri. Sunt 1424 de elevi în cadrul liceului “Nicolae Dumitrescu, alți 500 de preșcolari și vine din urmă și creșa, cu 116 îngerași. Deci, au de unde selecta copii pe care să-i pregătească de la vârste fragede.
Administrația locală Cumpăna nu a avut posibilitatea financiară să ofere clubului atâția bani de cât ar fi nevoie ca să ne situăm pe locuri fruntașe la toate disciplinele. Doar 6 secții sunt active, care ne-au adus campioni județeni, naționali și chiar europeni Este un îndemn la a munci mai departe, un exemplu pentru mine. Devotamentul acestor profesori, dar mai ales sprijinul părinților acestor copii, îmi dau forța de a merge mai departe și a aduce bani în comuna Cumpăna, pe care să-i alocăm sportului prin hotărîri ale Consiliului Local. Niciodată sportul nu va aduce rău unei comunități și oamenilor. La Cumpăna, fiind bani publici, am avut nevoie de sprijinul sponsorilor, care au venit să completeze lipsurile pe care le are administrația publică locală în buget, din punct de vedere financiar, în privința sportului.
Astfel, 331.000 de lei au venit din partea sponsorilor, la care s-au adăugat și sume cu care au contribuit părinții, la deplasare, la cazare, la îmbunătățirea ținutei sportivilor, acești ambasadori ai comunei Cumpăna. Consider că este cel mai bun îndemn pentru mine, ca om, de a avea tărie, forță, curaj, să mergem mai departe într-o echipă: administrație publică locală, profesioniști ai sportului, părinți și școala, pentru a îi educa pe copii. Sportul îi formează sănătoși, îi învață să se ridice atunci când au căzut, să fie loiali și respectoși. Țelul nu este altul decât de a crește copii și puternici, care să reziste în fața greutăților vieții”, a declarat Primarul Mariana Gîju.
Un club pentru copiii din Cumpăna
Dezvoltarea clubului și ascensiunea sportivă a clubului din Cumpăna este legată strâns și de sprijinul acordat de Elena Frîncu, cea care a condus destinele DJST Constanța timp de trei decenii și a fost membru în Comitetul Executiv al COSR. “Sunt onorată că am fost aleasă să fiu președinte de onoare al acestui club. Sunt alături de un om, doamna Mariana Gîju, care va rămâne peste zeci de ani de legendă pentru noi în calitatea pe care o are, de primar al comunei. Nu este vorba de laudă, pentru că nu am niciun interes, dar faptele vorbesc prin acest club, Victoria Cumpăna, pe care nu o să-l mai întâlniți la așa nivel, nici măcar la Voluntari. Nu sunt implicată financiar sub nicio formă, fac voluntariat, așa cum am promis în momentul în care am plecat din activitatea sportivă, la 1 martie 2012. Și fac totul cu foarte multă seriozitate, atunci când timpul îmi permite. Dau înapoi sportului ceea ce mi-a oferit. Am încredere că vom face din Cumpăna, în curând, și un club cu sportivi la Jocurile Olimpice”, a mărturisit Elena Frîncu.
Partea executivă este asigurată de directorul Ion Răuță, care a dobândit deja o experiență îndelungată în administrația sportivă. “În proporție de 90 la sută, clubul nostru se ocupă de copii. Suntem un club tânăr, împreună cu administrația publică locală avem politica de a crește copii noștri, din comună și, foarte rar, am apelat la sportive din localitățile limitrofe. De aceea, proiectul este de a face pași mici , dar siguri, pentru dezvoltarea copiilor și sportului din Cumpăna, iar rezultatele devin mai bune de la an la an”, a explicat oficialul clubului din Cumpăna.