Stagiul de pregătire organizat de la Clubul Sportiv Pantheon Constanța are o participare record, iar printre invitații speciale se numără nume de legendă ale judo-ului mondial
Cu asistență record, care a însumat peste 800 de persoane, reprezentând sportivi, antrenori și invitați speciali, Pantheon Judo Stage 2024 și-a deschis joi, în mod oficial, porțile. Sportivi de vârstele, din România, dar și de peste hotare, din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Marea Britanie și Ungaria, au venit pe litoralul românesc, în stațiunea Venus, pentru a participa la stagiul internațional de pregătire organizat de către Asociația Club Sportiv Pantheon Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, și ajuns deja la a opta ediție.
Așa cum impune tradiția, printre invitații speciali ai acestei ediții se numără una dintre legendele judo-ului mondial. În acest an, avesta este Shinji Hosokawa, campion olimpic în 1980 și multiplu campion internațional, care duce mai departe tradiția acestui sport, împărtășind tinerelor generații din cunoștințele și experiența sa. Alături de el, antrenamentele din cadrul Pantheon Judo Stage 2024 sunt conduse de alți doi maeștri japonezi, sensei Eiji Kikuchi și sensei Eiko Shepherd, foști sportivi care au concurat în carieră la cel mai înalt nivel. Dintre fostele glorii ale judo-ului din România care sunt prezente în această perioadă pe litoral pentru a participa la stagiu se numără Florentin Marinescu, Mircea Frățică, Constantin Niculae, Adrian Croitoru, Alina Ghinea Aluaș, Alina Croitoru și Alexandru Lungu, dar și reprezentanți ai școlii moldovenești de judo, în frunte cu președintele forului, Andrei Golban, și primul medaliat olimpic la judo de peste Prut, Denis Vieru.
Cu toții au primit în deschiderea stagiului, din partea ACS Pantheon Constanța și a președintelui de onoare al clubului, George Teșeleanu, plachete în semn de onoare și prețuire pentru contribuția adusă judo-ului din România, dar și de peste hotare.
„Judo-ul înseamnă mai mult decât un sport. Judo-ul înseamnă onoare, înseamnă educație, prietenie, curaj. Judo-ul ne învață nu doar cum să ne comportăm pe tatami, ci și în societate. Judo-ul ne ajută să creăm o societate sănătoasă, iar copiii sunt viitorul acestei țări, nu doar din punct de vedere agonistic, ca judoka, dar și ca cetățeni ai României”, a spus George Teșeleanu, care i-a premiat cu câte 1.000 de euro pe cei mai buni judoka români, Florentina Ivănescu, la feminin, și Alexandru Creț, la masculin. Cel din urmă, singurul reprezentant al României la Jocurile Olimpice de la Paris, sosește vineri la Venus.
„Le urez tuturor judoka prezenți la acest stagiu succes mare, pentru că important în această viață este să fim campioni ai vieții. Iar ceea ce s-a afirmat ca idee că motto-ul meu este «Astăzi mai bun decât ieri», trebuie să fie și motto-ul tinerilor de astăzi”, a adăugat sensei Florentin Marinescu.
Împărțiți pe categorii de vârstă, tinerii judoka prezenți la Pantheon Judo Stage 2024 se antrenează sub îndrumarea celebrilor antrenori japonezi în cele două dojo-uri în aer liber din cadrul Academy Hotel. De asemenea, ei vor lua parte și la o sesiune științifică dedicată judo-ului, susținută de profesorul universitar doctor Ioan Roxin, care le va vorbi despre modul în care Inteligența artificială poate influența acest sport.