Noua generație de sportivi din strategia dezvoltată de Federația Română de Triatlon a obținut performanțe remarcabile pe plan european, confirmând pașii făcuți către realizarea obiectivelor pe termen lung
Performanțele înregistrate de sportivii români la Campionatul European de Triatlon rezervat juniorilor sub 17 ani, desfășurat la Banyoles, în Spania, confirmă ascensiunea spectaculoasă a triatlonului românesc din ultimii ani. În timp ce Felix Duchampt a reprezentat România la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, Federația Română de Triatlon s-a preocupat de creșterea unei generații valoroase, un proiect cu obiective pe termen lung. Iar rezultatele se fac simțite, cu sportivii de la CSM Constanța în fruntea topurilor continentale.
Prezenți în topurile europene
Lider în clasamentul Cupei Europene la juniori sub 19 ani, Carol Popa a confirmat și la Campionatul European la această categorie de vârstă, găzduit de Turcia, unde s-a clasat pe locul 7. În plus, a debutat cu succes la Elite, ocupând locul 14 la Istanbul, în prima sa cursă pe distanța olimpică la acest nivel. „Pe Carol l-am aruncat în <cușca cu lei> la Cupa Europeana Elite de la Istanbul și a trecut testul cu brio, obținând locul 14 într-o competiție în care era cel mai mic de vârstă și, mai ales, concurând pentru prima dată pe distanța olimpică. Practic am testat tranziția între categoria juniori și U23/Elite, acolo unde se pierd 90 la sută dintre sportivi. A concurat fără frică și cu atitudine de profesionist, aceste aspecte fiind mai importante decât rezultatul”, a declarat președintele Federației Române de Triatlon, Vlad Stoica.
În Spania, la întrecerea continentală de juniori sub 17 ani, Amalia Singuran a încheiat în Top 10, performanță atinsă și în proba de ștafeta mixtă, alături de Rareș Andrei Laiu, Alexandru Rareș Popa și Raluca Vîlcu. „Amalia se află într-o revenire spectaculoasă, după o perioadă dificilă și a reușit să obțină cea mai bună clasare la categoria feminin la un Campionat European din istoria Federației Române de Triatlon. A arătat tărie de caracter și faptul că a avut capacitatea mentală să își revină după o perioadă atât de dificilă este mai important pe termen lung decât orice aspect, când vorbim de înaltă performanță. Sportivii care au concurat la proba de ștafetă mixtă au funcționat ca o echipă, s-au ambiționat unii pe alții, au ascultat instrucțiunile antrenorilor și au reușit să meargă mai bine decât în calificări, respectiv finala B și finala A. Și, dacă luăm în considerare faptul că au concurat trei zile consecutiv și că în fața lor s-au clasat națiuni foarte puternice în triatlon, rezultatul este excelent”, a spus Vlad Stoica.
Pe drumul bun către performanță
Președintele Federației Române de Triatlon a confirmat încă o dată că principala ținta a proiectul este dezvoltarea sănătoasă la nivel juvenil cu ținta de a obține rezultate valoroase pe viitor la competițiile de top la Elite, principalul obiectiv fiind Jocurile Olimpice. „Locul 7 al lui Carol la Campionatul European U19, alături de locul 10 la Campionatul European U17 al Amaliei și de locul 10 la ștafetă mixtă, sunt un indicator clar că direcția este foarte bună, deoarece este foarte important de menționat că în strategia noastră nu avem ca obiectiv rezultate la categoria juniori cu orice preț. Dacă apar, sunt bine venite, dar nu acesta este scopul. Mai precis, pe noi ne interesează dezvoltarea sportivului pe termen lung si nu <arderea> lui pentru obținerea de rezultate pe termen scurt. Ținta este să facem înaltă performanță la categoria Elite, nu să ajungem cu sportivii consumați și epuizați acolo. Avem foarte mulți sportivi buni, cu potențial mare. La CE U17 Banyoles au fost 8 sportivi, dintre care 6 de 15 ani, care mai au multă experiență de acumulat, dar care au talent, determinare și o dorință de performanță extraordinară, iar în urma lor mai este o generație foarte bună”, a explicat Vlad Stoica.
Președintele Federației Române de Triatlon a subliniat și sprijinul pe care proiectul de viitor al triatlonului românesc îl primește din partea conducerii sportului tricolor. „Avem sprijinul Doamnei Președinte al Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, care crede cu adevărat în sportul olimpic de mare performanță și acesta este un lucru extraordinar, pentru că, prin finanțarea primită, putem să ne atingem obiectivele pe termen lung. O șansă extraordinară!”, a adăugat Vlad Stoica.
– Diana Alexandru Constantinescu, Dacia Natație Triatlon – loc 9 finala B / loc 39 general
– Raluca Vîlcu, Clubul Sportiv Olimpia București – loc 11 finala B / loc 41 general
– Rareș Popa, Politehnica Cluj – loc 5 finală B / loc 35 general
– Gabriel Mihailescu, CSM Constanța – loc 14 finală B / loc 45 general
– Mihai Galoiu, CSM Constanta – loc 26 finală B / loc 56 general
– Andrei Laiu, Clubul Sportiv Olimpia București – loc 64 general
– Dea Blaga, de la Clubul Sportiv Olimpia București, nu a terminat cursa în urma unei coliziuni la proba de bicicleta