În timp ce ne trimite în liga a treia a cupelor europene, din cauza rezultatelor slabe, infrastructurii dezastruoase și lipsei acute de spectatori din tribune, UEFA ne dă șanse să ne revenim. Am primit o finală de Europa League în 2012, care s-a desfășurat în condiții decente. Dar nu am învățăm nimic din importanța unui astfel de eveniment și, șapte ani mai târziu, suntem aproape să ne facem de râs în fața forului suprem, dar și a întregii suflări fotbalistice europene. Onoarea de a găzdui meciuri de la EURO 2020 riscă să se transforme într-un eșec de proporții dureroase, pentru că autoritățile nu sunt în stare să se țină de cuvânt în privința infrastructurii. Degeaba s-a insistat cu declarații optimiste și sforăitoare, realitatea iese la iveală și este cruntă.
Anunțul privind desemnarea României ca gazdă a patru partide din cadrul turneului final al EURO 2020 a fost făcut în septembrie 2014. Timp de vreo trei ani nu s-a realizat absolut nimic, chiar dacă Guvernul României se angajase să facă investiții consistente în infrastructură, astfel încât atât delegațiile oficiale ale echipelor, cât și suporterii să beneficieze de condiții excelente. Avertismentele primite de la UEFA au mișcat câte ceva în ultima perioadă, dar nici vorbă să se bifeze toate punctele de pe lista de promisiuni înaintată de autoritățile române.
Cel mai prost capitol este al transportului, unde nu s-a realizat mai nimic. Capitala nu este legată în totalitate de granița de vest a României prin autostrăzi, astfel că fanii care vor dori să vină cu mașinile la București vor avea parte de o misiune de coșmar. Ore întregi pierdute în trafic, risc major de accidente, cam asta îi așteaptă pe suporterii din țările vestice care vor dori să-și încurajeze pe viu favoriții. Nici cei care vor sosi cu avionul nu vor avea parte de o deplasare civilizată. Ipotetica linie de metrou care urma să lege Aeroportul Henri Coandă de capitală a fost rapid ștearsă de pe listă. Ca măsură de urgență, autoritățile au promis că va fi construită o linie de cale ferată, de la Gara de Nord la aeroport. S-au făcut ceva proiecte, vestitele studii de fezabilitate, dar lucrările nu au început. Și nici nu vor începe prea curând, mai ales că Ion Țiriac a reușit să blocheze orice mișcare, după ce a atacat proiectul în instanță. De ce? Pentru că noua cale ferată urma să treacă la mică distanță de patinoarul unde maganatul a investit câteva milioane de euro. Drept urmare, soluția va fi, cel mai probabil, punerea la dispoziție a sute de microbuze și autobuze, ceea ce va crea o adevărată nebunie pe drum național care leagă Bucureștiul de aeroport.
În privința stadioanelor, mai că te bufnește râsul. În ciuda garanțiilor date de Gică Popescu, fostul mare internațional care și-a asumat responsabilitate de a conduce un comitet de organizare apropiat de Guvern, două arene au dispărut de pe lista. Dinamo nici măcar nu se va mai construi, în timp ce Giulești nu va fi gata la timp. Se lucrează în ritm susținut la Ghencea (foto sus) și la Arcul de Triumf, unde există șanse ca lucrările să fie încheiate într-o proporție de 80 la sută pentru EURO 2020. Deci, niciunul nu va fi gata integral! Noua scuză este că UEFA a cerut doar un stadion pentru antrenamentele echipelor. Atunci de ce s-a forțat construirea a patru arene? Și dacă s-a ales această variantă, de ce toate în București? De ce nu la Constanța, Iași, Timișoara sau Brașov, dacă tot nu le-a solicitat UEFA? În plus, nici Arena Națională nu se prezintă la standardele obișnuite din lumea civilizată.
La gravele probleme de infrastructură se adaugă problemele de securitate, de civilizație, de servicii turistice. Teoretic, cel mai mare avantaj în privința suporterilor reprezintă alcoolul ieftin și fetele frumoase. Cam trist pentru o țară care a intrat de 12 ani în Uniunea Europeană!
Ex. foto: Calea ferată spre Otopeni (foto 1) și stadionul Dinamo (foto 2) ar putea rămâne doar simple proiecte pe hârtie