Directorul executiv adjunct al DJST Constanța, Emil Ionescu, a încercat să explice de ce a ales manelele în locul sportului, dar s-a încurcat în date
Scandalul legat de amânarea derby-ului Ligii Naționale feminine de baschet dintre CSM Constanța și Sepsi Sfântu Gheorghe pentru a găzdui în Sala Sporturilor concertul lui Tzancă Uraganu ia proporții. În cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri, directorul executiv adjunct al DJST Constanța, adminstratorul bazei, a făcut declarații controversate și contradictorii. Cea mai șocantă a fost dezvăluirea prețului pe care firma care a organizat evenimentul l-a plătit pentru închirierea arenei, 200 de lei plus TVA pe oră. Mai exact, o sumă totală de 4.760 de lei pentru 20 de ore, întinse pe parcursul mai multor zile, în care a blocat activitatea sportivă. “Tariful este prevăzut în ordinul de ministru, prin decizia directorului. Este un preț competitiv. Dacă vă uitați în ordin, DJST are voie să dea sala și gratuit”, a declarat angajatul DJST Constanța.
Mai mult, Emil Nechita Ionescu a susținut că decizia a fost luată la cererea directorului CSM Constanța, Andrei Talpeș, după un presupus acord verbal, pentru a ajuta echipa constănțeană, care avea câteva jucătoare accidentate. S-a încurcat însă în datele la care au fost emise actele de către DJST Constanța și discuțiile invocate cu reprezentanții clubului constănțean. Astfel, solicitarea de a închiria sala pentru concertul de manele a venit pe 4 decembrie, iar în aceeași zi DJST Constanța a trimis o adresă către CSM Constanța, anunțând că Sala Sporturilor este indisponibilă în perioada 20-23 decembrie. Contractul de închiriere cu firma organizatoare a evenimentului a fost însă semnat o zi mai târziu, pe 5 februarie. Mai mult, directorul executiv adjunct al DJST a spus că întâlnirea cu Andrei Talpeș și directorul adjunct al CSM Constanța, Claudiu Tincu, în care a primit un acord verbal, a avut loc pe 13 decembrie, mult după ce se parafase deja contractul. Ulterior, a revenit, susținând că pe data de 4 decembrie, a mai avut loc o presupusă discuție telefonică. “Nu există nimic scris, este singura hârtie pe care nu o am și este greșeala mea”, a spus acesta, recunoscând că nu există nicio dovadă în privința unui acord de la CSM Constanța.
Concertul lui Tzancă Uraganu nu este primul care afectează activitatea sportivă din Sala Sporturilor, mai multe evenimente având loc pe parcursul anului trecut. Printre acestea, Campionatul Național de Airsoft, Cupa Fermierului la fotbal în sală sau “Arta și Știința de a fi”, cu Dan Puric pe afiș.
Război cu viceprimarul Ionuț Rusu
Nu au fost însă singurele acuze lansate în conferința de presă, Emil Nechita Ionescu anunțând că va face plângere penală împotriva Viceprimarului Municipiului Constanța, Ionuț Rusu, pentru fals în declarații, și va cere Consiliului Local Constanța demiterea sa. Totul pentru că edilul constănțean a criticat activitatea DJST, acuzând faptul că reprezentanta Agenției Naționale pentru Sport în teritoriu nu sprijină dezvoltarea sportului. Directorul executiv adjunct al DJST a susținut că totul i se trage după ce nu a fost de acord ca autoritățile locale să preia bazele sportive din Constanța în vederea modernizării, chiar dacă acestea se află în paragină.
Manele în Sala Sporturilor în locul derby-ului baschetului românesc
Primăria Constanța cere demiterea conducerii DJST după concertul de manele din Sala Sporturilor
“Mi-am spus punctul de vedere privind fiecare bază sportivă și bănuiesc că de aici a pornit supărarea domnului Rusu. Primăria Constanța nu va pune mâna pe nicio bază sportivă din județul Constanța. Eu i-am dat acordul pentru baza sportivă din Badea Cârțan, dar nu a fost în stare să inițieze hotărîrea de Guvern. Și pentru baza Triunghi am fost de acord. Nu am fost de acord să plece de la DJST Hotelul Sport, Restaurantul Sport, Sala Sporturilor și Complexul Sportiv Tomis”, a acuzat Emil Nechita Ionescu, ignorând faptul că un viceprimar nu poate iniția o Hotărâre de Guvern.
Rămas fără atribuții
Situația creată a dus la retragerea unor atribuții ale directorului executiv adjunct al DJST, Emil Nechita Ionescu. Printre acestea se numără atribuțiile de conducere și comunicarea oficială din partea instituției, care revin în întregime celuilalt director executiv adjunct, Daniela Gurgu. De altfel, DJST Constanța nu mai are director cu puteri depline din 2016, când a fost organizat ultimul concurs, câștigat de Claudiu Teliceanu.
Acesta s-a suspendat din funcție din motive personale, iar Emil Nechita Ionescu a declarat că totul s-a făcut în mod ilegal, perioada maximă la acel moment fiind de doar 2 ani de suspendare.