Grecia m-a fascinat întotdeauna. O ţară cu o istorie măreaţă, oameni primitori şi o atmosferă relaxantă. Iar vacanţele în vechea Elada sunt condimentate de serile petrecute în vestitele taverne, unde răsună acordurile de bouzoki şi aerul este dominat de miresmele savuroasei bucătării greceşti. Ospitalitatea tradiţională completează răsfăţul culinar, care îţi cucereşte papilele gustative.
Dar nu trebuie să merg până în Grecia ca să trăiesc acest sentiment, pentru că Nikos Greek Taverna a adus Grecia lângă mine. Restaurantul deschis în Mamaia Nord, în zona cluburilor, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai, a fost locul unde am decis să petrec câteva ore. Mai ales că auzisem doar cuvinte de laudă din partea cântăreţului grec Antonis Remos. Venit la Mamaia la inaugurarea unui club de cinci stele, celebrul artist a fost încântat de acest loc. Şi am înţeles de ce! Atmosferă primitoare, farmec tipic elen, preparate după reţete tradiţionale, m-am simţit de parcă sunt în vacanţă pe malul mării Egee.
Meniul este atât de bogat şi îmbietor, încât m-am hotărît cu greu. Nu puteam să ratez aperitivul, cu celebra brînză Feta saganaki, coaptă şi garnisită cu ulei de măsline extra virgin, ardei, roşii, oregano, paprika, măslinele Kalamon coapte şi delicioasele vinete cu rosii şi tyrosalata. Gustul un pic picant, potolit de parfumul uleiului de măsline, mi-a trezit toate simţurile şi m-a pregătit pentru felul principal.
Mi-aş fi dorit să încerc supele, salatele, preparatele de peşte şi fructe de mare, dar gândul mi-a zburat la tradiţionalul Gyros. Mixt, de porc sau de pui, este, alături de Souvlaki, inima bucătăriei greceşti. Cu tzatziki, cartofi prăjiţi, ceapă roşie, lipie grecească, un amestec de gusturi şi arome care ţi se topeşte în gură. Însoţit de răcoritoarea bere grecească, Mythos.
Am lăsat loc şi pentru desert. Karidopita, o prăjitură cu nuci, aromată cu scorţisoară şi scăldată în sirop dulce. Un desert tradiţional pe care-l grecii îl fac de obicei în preajma Crăciunului. Un prânz cu adevărat tradiţional, mai ales că toate ingredientele sunt aduse din Grecia. De la uleiul de măsline, până la iaurtul din care este preparat vestitul tsatsiki.
Locaţia este minunată, la doi paşi de malul mării, dar nu este singura din Mamaia. Nikos Greek Taverna te aşteaptă în alte două restaurante deschise în cea mai frumoasă staţiune de pe Litoral, în Piaţeta Casino şi înainte de Hotel Iaki, pe partea cu marea. Alte două locaţii funcţionează în permanenţă în Constanţa, în zona Lupoaică şi pe Bulevardul Tomis, înainte să ajungi la Sala Sporturilor. Mai mult, Nikos Greek Taverna a dus farmecul bucătăriei greceşti şi în Bucureşti. Iar dacă timpul nu-ţi permite, există serviciul de delivery. Este simplu, intri pe pagina de facebook sau direct pe constanta.nikosgreektaverna.ro.










